ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

Δελτίο Τύπου 2-2-2024

Η Αθλητική Ένωση Λεμεσού και το ΚΓ΄ δημοτικό σχολείο- Αγίου Σπυρίδωνα Β΄ διοργάνωσαν τη δράση «Save the planet for 1930 reasons» στο σημερινό αγώνα εντός έδρας με την Ν. Σαλαμίνα για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα το περιβαλλοντικό ζήτημα που εργάζεται το ΚΓ΄ Δημ. Λ/σου για φέτος είναι: «Αναλαμβάνουμε δράση για το κλίμα που αλλάζει. Δημιουργούμε ένα αειφόρο σχολείο ως εργαλείο ενάντια στην κλιματική αλλαγή». Στον ποδοσφαιρικό αγώνα με σύνθημα: «Σώζουμε τον πλανήτη μας, σώζουμε το μέλλον μας», 40 παιδιά μαζί με εκπαιδευτικούς και μέλη του Συνδέσμου Γονέων, ένωσαν δυνάμεις με τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ για να διαμαρτυρηθούν για την απαράδεκτη αδιαφορία που υπάρχει για τη βελτίωση της κατάστασης.

Τι είναι η κλιματική αλλαγή;

Η σφοδρή κλιματική αλλαγή που συμβαίνει τώρα, στην εποχή μας, προκαλείται από το ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε πετρέλαιο, αέριο και άνθρακα στα σπίτια μας, στα εργοστάσια και στις μεταφορές μας. Αυτά τα ορυκτά, όταν καίγονται, απελευθερώνουν αέρια, τα οποία λέμε «αέρια του θερμοκηπίου». Το πιο συνηθισμένο, και το πιο κακό από αυτά, λέγεται διοξείδιο του άνθρακα. Αυτά τα αέρια παγιδεύουν την ζεστασιά του ήλιου στη Γη, επιτρέποντάς της να περάσει προς τα μέσα, αλλά όχι και να φύγει προς τα έξω. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα θερμοκήπια στα χωράφια. Έτσι, η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται. Η παγκόσμια θερμοκρασία είναι τώρα 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από αυτήν του 19ου αιώνα, και η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 50%.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, οι καταιγίδες και η ξηρασία. Αν αυτά τα φαινόμενα συνεχιστούν για πολύ, κάποιοι άνθρωποι θα χρειαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους, και να πάνε να ζήσουν σε άλλες χώρες, γιατί τα χωράφια που καλλιεργούν θα γίνουν έρημος σαν τη Σαχάρα. Ταυτόχρονα, πολλές περιοχές θα πλημμυρίζουν συνέχεια από τις καταιγίδες, και θα γίνουν κι αυτές ακατοίκητες. Και μην φανταστείς μόνο νησιά με 5 κατοίκους κάπου στον Ειρηνικό. Μιλάμε για χώρες όπως η Κίνα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία.

Επίσης, οι καταστροφικές πυρκαγιές σαν αυτές που είδαμε το προηγούμενο καλοκαίρι θα γίνονται όλο και πιο συχνές, και θα καίνε ολόκληρα δάση και χωριά. Ταυτόχρονα, πολλά ζωάκια θα δυσκολεύονται να βρουν το νερό και την τροφή που χρειάζονται. Για παράδειγμα, αν οι πάγοι λιώσουν τελείως, όλες οι πολικές αρκούδες θα πεθάνουν, ενώ στην Αφρική και την Ασία οι ελέφαντες δεν θα βρίσκουν τα 300 λίτρα νερό που χρειάζονται ο καθένας την ημέρα για να επιβιώσουν, και θα πεθάνουν κι αυτοί.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να προσπαθήσουμε να ξοδεύουμε μόνο όση ενέργεια (ρεύμα, αέριο, βενζίνη) πραγματικά χρειαζόμαστε, και όχι παραπάνω, να δίνουμε για ανακύκλωση όσο πιο πολλά μπορούμε από τα σκουπίδια μας , να μη σπαταλούμε το φαγητό ούτε και το νερό. Μπορούμε επίσης να δημιουργούμε και να φροντίζουμε χώρους πρασίνου και να αγοράζουμε μόνο ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε!

Όλα τα παιδιά που εκπροσώπησαν το σχολείο στον αγώνα, κατενθουσιάστηκαν που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ από κοντά και να «φωνάξουν» μαζί αυτό το ηχηρό μήνυμα για τον πλανήτη, το μοναδικό μας σπίτι! Το κλίμα αλλάζει, καιρός να αλλάξουμε κι εμείς!

Αθλητική Ένωση Λεμεσού - ΚΓ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού

 

 
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ K
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031