Ώρα φιλαναγνωσίας- Η Τελευταία Μαύρη Γάτα του Ευγένιου Τριβιζά

Με στόχο την θετική κινητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών απέναντι στο βιβλίο καθιερώθηκε η Ώρα Φιλαναγνωσίας στο σχολείο μας. Στα πλαίσια αυτής της ώρας τα παιδιά της Στ΄2 επεξεργάζονται το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Η Τελευταία Μαύρη Γάτα», το οποίο προάγει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τον αγώνα εναντίον του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, με ένα παραστατικό και απολαυστικά χιουμοριστικό τρόπο.

Οι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του βιβλίου ποικίλουν, με κοινό γνώμονα να αισθανθούν τα παιδιά ότι η ώρα της φιλαναγνωσίας είναι μια διαφορετική στιγμή στη σχολική τους ζωή. Είναι μια περίοδος ελευθερίας, δημιουργικότητας, στην οποία μπορούν να εκφράσουν επιθυμίες, τάσεις, σκέψεις που σε άλλες ώρες ίσως να είναι πιο δύσκολο.

Με το πιο πάνω σκεπτικό οι μαθητές μεταξύ άλλων, δημιούργησαν ένα Διαδραστικό Τετράδιο βασισμένο στο βιβλίο «Η  Τελευταία Μαύρη Γάτα» μέσα στο οποίο οργανώνουν και συνθέτουν σκέψεις και πληροφορίες. Χρησιμοποιώντας χρώματα, νήματα, υφάσματα, πτυσσόμενα πλαίσια και σχέδια ζωντανεύουν και οπτικοποιούν στοιχεία του βιβλίου και εμπλέκονται ενεργά στην διαδικασία της μάθησης με ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο.